SANT JORDI, REALITAT I SÍMBOL

Sant Jordi és el Patró de Catalunya.

Però també ho és d’Aragó, d’Anglaterra, de Grècia i de Portugal, entre altres terres. Cavaller noble i valent ens el pinta la llegenda: màrtir important dels primers segles del cristianisme, diu la tradició.

Res no sabem, històricament, del cavaller Jordi: els historiadors no n’han pogut trobar altre que les contalles que sobre ell circulen des d’abans de les Croades. Els cavallers que anaren a Terra Santa en tornaren amb la història de la fama que aconseguí alliberant una donzella de ser devorada per un drac.

Al segle VII, la llegenda de Sant Jordi havia arribat a Occident des de l’Orient, on ell havia nascut, viscut i sofert martiri.

Sant Jordi, va dir-se, en matar el drac, no solament alliberà la donzella, sinó la ciutat, que el drac tenia assetjada i empestada.

Ell tot sol, va matar-lo. Això el feia encara més llegendari i, els qui han tractat el tema, diuen que també nosaltres, cadascú ben sol, hem de matar el drac de l’egoisme, la incomprensió, la injustícia i la baixesa.

Aquesta noblesa agradà als nostres guerrers medievals, els quals es llançaven a la batalla cridant: « Sant Jordi, Sant Jordi ! ». Els nostres grans cronistes ho conten.

Temps a venir, els cavallers es reuniren en confraries sota l’advocació de Sant Jordi, pobles i indrets prenien aquest nom, i el Sant esdevenia més i més popular.

El dia 23 d’abril és diada nacional a Catalunya, i aquesta diada la dediquem a l’esperit: oferim roses i llibres.

Procés de fabricació d'un retaule de Sant Jordi
Procés de fabricació d'una escultura de Sant Jordi d'estil Renaixentista
Procés de fabricació d'un retaule de Sant Jordi pintat

Comments are closed.